Transilvania Broker Oradea

Transilvania Broker Oradea
Tel.0756.596010
email.adrian.mihalciuc@transilvaniabroker.ro

Transilvania Broker

"Pentru noi orientarea catre client este principiul de baza al activitatii. Suntem obiectivi fata de toate societatile de asigurare, oferindu-va astfel exact produsele de care aveti nevoie, la preturile cele mai bune de pe piata."

ASIGURARI ORADEA

Oferim consiliere gratuita in asigurari pentru a gasi produsul/serviciul potrivit nevoilor dumneavoastra.

joi, 13 octombrie 2011

Despre Sistemul de Sanatate

Specialistii din asigurari sustin implicarea sectorului privat in reforma sistemul de sanatate


Un procent sau doua din contributiile de asigurari de sanatate, de 10,7%, platite la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ar putea sa meaga in sectorul privat, a mentionat Dan CONSTANTINESCU, Membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cu ocazia conferinei cu tema "Membrii UNSAR - parteneri ai reformei sistemului de sanatate". Aceasta masura poate fi una benefica pentru a acoperi mai rapid lacunele din sistemul public de sanatate si de a asigura trecerea treptata la un sistem privat.

"Industria de asigurari din Romania este pregatita din toate punctele de vedere sa sustina reforma sanatatii", a subliniat Dan CONSTANTINESCU.

"Nu sunt un fan al sectorului privat. Parerea mea este ca o reforma autentica in domeniul sectorului de sanatate, la fel ca si in cazul pensiilor, nu se poate realiza decat pe baza unui parteneriat public-privat de calitate", a mentionat CONSTANTINESCU.

Toate aceste solutii sunt sustinute de ani buni si de specialistii din piata de asigurari si nu numai, ca o modalitate de degrevare a bugetului de stat si finantare a asigurarilor sociale, de responsabilizare a pacientilor, precum si de impulsionare a sistemului de asigurari complementare, care sa completeze, la standarde ridicate, asigurarile de stat.

Prin urmare, este esentiala implicarea sectorului privat in reforma sanatatii, in conditiile in care sistemul medical nu mai poate fi sustinut exclusiv de stat, cu atat mai mult cu cat aceasta va duce la o crestere a gradului de competitie intre furnizorii de asigurari si la un control mai bun, la o gestionare optimizata a actului medical si a calitatii acestuia.

"In Romania numai 40% din populatie contribuie la sistemul de asigurari de sanatate , in timp ce toti beneficiaza de el. De asemenea, 80% din numarul de internari sunt cazuri de urgente si numarul interventiilor chirurgicale este de trei ori mai mare decat media din Uniunea Europeana", a punctat Rangam BIR, Presedintele UNSAR. "Implicarea companiilor private in sistemul de sanatate aduce experienta lor globala in acest domeniu si cunostinte despre modelele de finantare, precum si o orientare pe termen lung, in functie de nevoile de protectie ale clientului", a adaugat Rangam BIR.

In acelasi timp, Carmen RADU, Director General Adjunct, EUREKO Romania, a atras atentia ca riscurile pe care si le asuma asiguratorii vor fi destul de mari, ei putand fi pusi in situatia de a plati daune chiar de a doua zi de la implementarea unei astfel de masuri, spre deosebire de pensiile administrate privat, unde exista doar acumulare de capital.

Ce schimbari se prefigureaza in sistemul de sanatate autohton?

Reformarea sistemului de sanatate a fost si una dintre cerintele Fondului Monetar International, care a cerut Guvernului sa propuna un plan coerent in aceasta directie. Virgil PAUNESCU, Consilier Prezidential pe probleme de sanatate a anuntat ca se afla in faza proiect construirea a 6 spitale universitare in Timisoara, Cluj, Craiova, Targu Mures, Iasi si Bucuresti in parteneriat public-privat. Unitatile vor fi centre de primiri urgente, cu management privat, care, dupa 30 de ani vor trece in proprietatea statului. In prezent, demararea proiectului in valoare de 1,5 mld. EUR este estimata pentru sfarsitul anului viitor.

De asemenea, se prefigureaza doua mari schimbari in sistemul de sanatate autohton. Prima dintre ele se refera la transformarea spitalelor existente din unitati publice in fundatii autonome care sa poata sa isi desfasoare activitatea in mod independent. A doua se refera la infiintarea unor case private de sanatate care sa preia rolul CNAS. Acestea isi vor atrage propriii asigurati in baza pachetului de baza.

Totusi, pachetul de servicii medicale de baza ramane in continuare un obstacol major in trecerea de la sistemul de asigurari de sanatate de stat la cel privat. Primul pas ramane introducerea coplatii la serviciile medicale, prin care romanii vor fi nevoiti sa plateasca o parte din contravaloarea serviciilor medicale si va duce la o reglare a sistemului, potrivit Ministrului Sanatatii, RITLI Ladislau.

"Coplata va optimiza circuitul pacientului in sistem si va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificata a unor servicii, ca de exemplu accesarea serviciilor spitalicesti", a declarat Ministrul, cu ocazia unei conferinte de presa sustinuta pe 30 august a.c.

Definirea pachetului de baza va facilita totodata introducerea sistemului de asigurari complementare, proiectul urmarind eliminarea mecanismului de plati informale din sistemul sanitar si scaderea presiunii pe unitatile medicale.

Proiectul de lege care introduce coplata in cazul unor servicii medicale a fost adoptat de Senat si acum se afla pe lista de dezbateri la Camera Deputatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu